Aktuelt

Badstue: 7 nøkler til en forfriskende og sunn opplevelse

Publisert: mandag 19. juni 2023

Badstuen er et fantastisk sted for avslapning og velvære, og for å sikre en hyggelig opplevelse for alle, er det viktig å følge noen enkle regler og ta hensyn til god hygiene.

Her er noen tips og retningslinjer for å bruke badstuen riktig:

1. Sitt på håndkle

Når du er inne i badstuen, bør du alltid sitte eller ligge på håndkleet ditt. Dette hjelper til med å opprettholde rensligheten og unngår direkte kontakt med overflatene i badstuen.

  • Svette: Når du sitter direkte på badstuebenken, kan svetten din bli overført til overflaten. Dette kan etterlate kroppsvæsker og salter som kan være grobunn for bakterievekst.
  • Bakteriespredning: Hvis noen tidligere har brukt badstuebenken uten å bruke et håndkle, kan bakterier fra deres kropp overføres til benken. Dette kan inkludere bakterier som kan forårsake infeksjoner eller hudirritasjoner.
  • Hudavskalling: Når huden kommer i direkte kontakt med trebenken, kan det føre til at små partikler av døde hudceller blir etterlatt. Dette kan skape et ideelt miljø for bakterier og sopp å vokse.
  • Personlig hygiene: Selv om du kan være ren og frisk, er det umulig å vite om alle som bruker badstuen er like hygieniske. Å bruke et håndkle som sitteunderlag gir et ekstra lag av beskyttelse mot mulige uhygieniske forhold.
  • Allergiske reaksjoner: Noen mennesker kan være allergiske mot bestemte materialer som benken er laget av. Å bruke et håndkle kan redusere risikoen for å utløse en allergisk reaksjon.
  • Komfort: Håndkle eller sitteunderlag kan gi en mykere og mer komfortabel overflate å sitte på sammenlignet med den grove overflaten på en badstuebenk.
  • Fuktighetsskader: Når du sitter direkte på trebenken uten et håndkle, kan svetten din absorberes av treet. Over tid kan dette føre til økt fuktighet i treverket, som potensielt kan føre til fuktighetsskader, mugg eller råte. Treverk som ikke tørker ordentlig, kan bli svekket og miste sin strukturelle integritet.
  • Svetteflekker: Uten et håndkle kan svetten din etterlate flekker eller merker på treoverflaten. Dette kan påvirke utseendet på benken og gjøre den mindre estetisk tiltalende.
  • Lukt: Over tid kan manglende bruk av håndkle føre til en oppsamling av svettelukt i treverket. Dette kan gi en ubehagelig lukt i badstuen som kan være vanskelig å bli kvitt.

  2. Dusj før etter bruk av badstuen

  Dusj før og etter bruk av badstuen for å opprettholde renslighet, redusere smittefare, fjerne kroppslige urenheter og opprettholde personlig hygiene, samtidig som du viser respekt for andre brukere.

  1. Før bruk av badstuen: Når du dusjer før du går inn i badstuen, fjerner du oljer, smuss og eventuelle rester av kosmetikk fra huden din. Disse stoffene kan reagere med varmen i badstuen og produsere ubehagelige lukt eller damp. Ved å dusje først, bidrar du til å opprettholde rensligheten inne i badstuen og skaper en hygienisk opplevelse for deg selv og andre brukere.
  2. Reduserer smittefare: Dusjing før bruk av badstuen bidrar til å redusere smittefare. Under dusjen vasker du bort bakterier og virus som kan være tilstede på huden din. Ved å fjerne disse potensielt skadelige mikroorganismene, reduserer du risikoen for å spre smittsomme sykdommer til andre badstuebrukere.
  3. Fjerner kroppslige urenheter: Når du svetter i badstuen, skiller kroppen ut avfallsstoffer og toksiner gjennom huden. Disse stoffene kan blandes med svetten og bli liggende på huden din. En dusj etter badstuebruk bidrar til å fjerne disse avfallsstoffene og rense huden. Dette kan også bidra til å forhindre tilstopping av porene og redusere risikoen for hudproblemer.
  4. Opprettholder personlig hygiene: Ved å dusje etter bruk av badstuen tar du vare på din egen personlige hygiene. Svette og fuktighet fra badstuen kan forårsake fuktighet på kroppen din, og dette miljøet kan være ideelt for bakterier og soppvekst. En grundig dusj etterpå hjelper til med å fjerne fuktighet og opprettholde renhet og friskhet.
  5. Respekt for andre brukere: Ved å dusje før og etter badstuebesøk viser du respekt for andre brukere. Det bidrar til å opprettholde et rent og hygienisk miljø for alle. Samtidig viser du hensyn til andres helse og velvære ved å redusere risikoen for smitteoverføring.

  Så husk, dusj både før og etter bruk av badstuen for å opprettholde god hygiene, redusere smittefare og sikre en behagelig opplevelse for deg selv og andre brukere.

  3. Kast kun ferskvann på badstuovnen

  Kasting av klorvann på en badstuovn er ikke anbefalt på grunn av brannfaren det kan medføre, produksjonen av giftige gasser og potensiell skade på ovnen.

  Å kaste klorvann på en badstuovn er ikke anbefalt av flere grunner:

  1. Brannfare: Klorvann er en kjemisk forbindelse som kan være brannfarlig når den kommer i kontakt med varmeoverflater som en badstuovn. Klorvann kan forårsake farlige reaksjoner eller i verste fall antenne og føre til brann.
  2. Giftige gasser: Når klorvann kommer i kontakt med varmen fra ovnen, kan det produsere giftige gasser som kan være skadelige å puste inn. Dette kan være helseskadelig for badstuebrukere og føre til ubehag eller helseproblemer.
  3. Ødeleggelse av ovnen: Klorvann kan forårsake skade på badstuovnen og dens komponenter. Klor kan korrodere metaller og andre materialer som brukes i ovnen, noe som kan føre til redusert funksjonalitet, lekkasjer eller andre problemer.

  For å opprettholde sikkerhet og unngå skade, er det viktig å ikke kaste klorvann eller andre kjemikalier direkte på en badstuovn. I stedet bør du følge produsentens anbefalinger for rengjøring og vedlikehold av ovnen, og bruke egnede rengjøringsprodukter som er trygge for bruk i badstuen.

  4. Kast ikke for mye vann på badstuovnen

  Å kaste for mye vann på badstuovnen er ikke anbefalt på grunn av brannfaren det kan medføre, risikoen for temperatursjokk og mulig skade på ovnen. Overdreven vannpåføring kan føre til brann, deformasjoner og skadelige damp- og røykutvikling. Følg produsentens anbefalinger for riktig vannpåføring for å opprettholde sikkerheten og unngå skade.

  Å kaste for mye vann på badstuovnen er ikke anbefalt av flere grunner:

  1. Brannfare: Badstuovnen er vanligvis laget av varmebestandige materialer som tåler høy varme. Imidlertid kan overdreven tilførsel av vann føre til rask overoppheting av ovnen og øke risikoen for brann. Vannet kan forårsake at ovnen blir for varm, og i verste fall kan det oppstå brann eller skade på ovnen.
  2. Temperatursjokk: Når store mengder vann kastes på en varm badstuovn, skjer det et raskt temperatursjokk. Dette kan resultere i plutselige utvidelser og sammentrekninger av ovnens materialer, noe som kan føre til sprekker, deformasjoner eller til og med brudd på ovnen.
  3. Skadelig damp og røyk: Overdreven vannpåføring kan produsere store mengder damp og røyk. Dampen kan bli skoldende varm og forårsake ubehag eller skade på badstuebrukere. Røyken kan inneholde partikler eller kjemikalier som er skadelige å puste inn.

  For å opprettholde sikkerhet og unngå skade, bør man unngå å kaste for mye vann på badstuovnen. Det anbefales å følge produsentens anbefalinger for vannpåføring og dampkontroll. Vanligvis anbefales det å tilføre en moderat mengde vann på ovnen for å opprettholde en behagelig dampnivå, men det er viktig å unngå overdreven vannmengde som kan forårsake brannfare eller skade på ovnen.

  5. Ta deg tid til å avkjøle deg

  Etter å ha brukt badstuen, anbefales det å avkjøle deg gradvis. Gå gjerne ut i et avkjølingsrom eller ta en dusj for å la kroppen din tilpasse seg temperaturforskjellen.

   6. Hold stemningen rolig

   Badstuer er steder for avslapning og ro. Vis hensyn til andre gjester ved å opprettholde en rolig atmosfære. Unngå høye stemmer, unødvendig støy og respekter privatlivet til de som ønsker å slappe av.

   7. Respekter temperatur og tid

   Badstuer har vanligvis en anbefalt temperatur mellom 70 og 100 grader Celsius. Vær oppmerksom på din egen komfort og hold deg ikke for lenge i badstuen. Det er viktig å lytte til kroppen din og forlate badstuen hvis du føler deg ubehagelig eller svimmel.

   Ved å følge disse enkle rådene kan vi alle bidra til en hygienisk og behagelig opplevelse i Tromsøbadets badstue. Ta vare på deg selv og dine medbadere, og nyt de helsefordelene og den avslappende atmosfæren som badstuen har å tilby.