Aktuelt

Nå skal elevene ved Tromsøskolene lære å svømme i iskaldt vann

Fra tirsdag 20. august blir selvberging i iskaldt vann en del av skolesvømmingen. – Dette er den beste forsikringen mot drukning, sier leder for svømmeopplæringen på Tromsøbadet, Dennis Baumbach.

Publisert: tirsdag 20. august 2024

– Det er ute i kaldt vann at de fleste drukningsulykker med dødelig utfall skjer, sier Dennis Baumbach ved Tromsøbadet. Til daglig jobber Baumbach som driftsleder for Badedrift og opplæring ved Tromsøbadet, og har ansvaret for skoleundervisningen som gjennomføres ved bade- og svømmeanlegget.

Inngår i den nasjonale læreplanen

Bente Engdahl, som er skolefaglig rådgiver i Tromsø kommune, er en av de som har jobbet fram Svøm Tromsø-prosjektet fra start. Sammen med Baumbach har hun den siste tiden jobbet intenst med forberedelsene til det nye undervisningsopplegget.

– Dette er et viktig punkt i den nasjonale læreplanen for skolene, som Svøm Tromsø nå endelig kan iverksette, påpeker hun. Engdahl gleder seg stort til oppstarten førstkommende tirsdag.

– Det nye undervisningsopplegget for utesvømming utgjør en stor milepæl, uttaler hun. Rundt 800 skoleelever i Tromsøområdet skal delta på utesvømmingen i tida fremover.

De fleste drukningsulykker skjer nært land

– Svømmeopplæringen har frem til nå vært gjennomført i svømmehallen, og har derfor i liten grad vært koblet opp mot aktiviteter ute i friluft, forteller Engdahl. Men det er nettopp ute at ulykkene skjer.

Ifølge tall fra Redningsselskapet er det i snitt 82 personer i året som drukner. I juni og juli 2024 var det henholdsvis 12 og 15 drukningsulykker med dødelig utfall.

Selvberging og overflateredning som forsikring mot drukning

– Formålet med utesvømmingen er vanntilvenning og svømmedyktighet i litt andre omstendigheter enn «normalen», og ikke minst det å takle et utforutsett møte med iskaldt vann, forteller driftsleder Dennis Baumbach.

Det betyr at elevene skal lære seg å kontrollere egne bevegelser, kropp og pust når de blir utsatt for møtet med vann som er vesentlig kaldere enn i bassenget, hvor de normalt pleier å ha skolesvømming.

Det er ikke før på 7. trinn at man i nasjonal opplæringsplan har kompetansemål som handler om å «praktisere trygg ferdsel og gjøre risiko- og sikkerhetsvurderinger i, ved og på vann under varierte værforhold». – I hvor stor grad kompetansemålet i nasjonal opplæringsplan oppnås varierer nok fra plass til plass, mener Baumbach.

Gjennomføres uansett værforhold

Det fine været den siste tiden i Tromsø har egentlig ikke vært til fordel for den første delen av undervisningen, ettersom det normalt er langt varmere i vannet enn normalen. Samtidig bidrar det kanskje til at flere av elevene har mindre motforestillinger mot møtet med det kalde vannet.

For Tromsøskolene gjennomføres utesvømmingen for 7. trinn i tre uker, fra tirsdag 20. august til og med fredag 6. september. Undervisningen foregår i Telegrafbukta i Tromsø – uansett vær. Deretter er det planer om at 9. trinn skal gjennomføre samme opplæring på nyåret.

OM SVØM TROMSØ

  • Standardisering av svømmeopplæringen er forankret i en avtale med Tromsø kommune, som ble undertegnet på nyåret i 2020 (oppstart høst pga covid-19)
  • Alle elever får samme undervisning – uavhengig av lærer og skole
  • Undervisningen er ferdighetsbasert (ikke klassebasert)
  • Skoleeier/skolene har det overordnede pedagogiske og sikkerhetsmessige ansvaret for skolesvømmingen, Tromsøbadet KF stiller med svømmefaglig kompetanse og bistår med undervisningsstøtte
  • Undervisningsopplegget ivaretar krav om tilpasset opplæring

Les mer om Svøm Tromsø og undervisningsopplegget: tromsobadet.no/informasjon/skolesvomming